2018-03-21 Εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο Tesla

Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης πραγματοποίησε την Τετάρτη 21 Μαρτίου εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο Tesla, που φιλοξενείται για μικρό χρονικό διάστημα στις εγκαταστάσεις του του κέντρου Noesis στην Θεσσαλονίκη.

Ο Nikola Tesla υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς επιστήμονες και εφευρέτες του 20ου αιώνα.

Δεν χαρακτηρίζεται τυχαία, ως ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον. Διάβαζε ασταμάτητα, μιλούσε περισσότερες από επτά γλώσσες αλλά, σύμφωνα με πανεπιστημιακές πηγές, δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανολόγου.

Έζησε μια πολυτάραχη ζωή, όμως τελικά τον κέρδισε η επιστήμη. Αφιερώθηκε στις εφευρέσεις του, χάρη στις οποίες, απολαμβάνουμε σήμερα τις δυνατότητες του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, των ασύρματων δικτύων, και των ηλεκτρικών κινητήρων. Πολλές από τις δικές του ιδέες και εφευρέσεις οικειοποιήθηκαν άλλοι εφευρέτες και τις παρουσίασαν σαν δικές τους. Ο Τέσλα δεν διεκδίκησε ποτέ τα δικαιώματα, αφού στόχος του δεν ήταν η προσωπική του προβολή, αλλά η προσφορά στην ανθρωπότητα.

Πολέμησε τον Έντισον, προσπαθώντας να φέρει το εναλλασσόμενο ρεύμα στην καθημερινότητά μας, με μικρό κόστος για τους καταναλωτές, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με τις δραστηριότητες της κερδοφόρας εταιρείας "Endison Machine Works".

Προτάθηκε δύο φορές για το βραβείο Νόμπελ, το οποίο αρνήθηκε διότι δεν ήθελε να το μοιραστεί με τον Έντισον.

Τα επιτεύγματά του ήταν τόσο εντυπωσιακά, που το όνομα του συνδέθηκε με την μαγεία και το υπερφυσικό, αφού οι άνθρωποι της εποχής εκείνης δεν ήταν σε θέση να συνειδητοποιήσουν πως αυτά που έβλεπαν ήταν αποτέλεσμα της επιστήμης.

H περιήγηση τελείωσε με μια εντυπωσιακή επίδειξη ενός πηνίου Tesla, που όχι μόνο δημιουργεί μικρούς κεραυνούς με την βοήθεια υψηλής τάσης, αλλά και με κατάλληλη διαμόφωση των συχνοτήτων του εναλλασσόμενου ρεύματος, παίζει μουσική! Οι ήχοι που ακούγονται, όσο παραξενο και αν φαίνεται, παράγονται στο σύνολό τους από τις ηλεκτρικές εκκενώσεις.

Η μέρα μας έκλεισε ευχάριστα, στα κάστρα της πανέμορφης Θεσσαλονίκης, για φαγητό και χαλάρωση.  

 2018tesla01

2018tesla02

2018tesla03